1. Oil Drop Stop Környezetbarát, gyors, cseppmentes olajcserék megvalósítása

A kifejlesztendő prototípus az olajiparban használható olyan műszaki megoldás, amely a környezetbarát, gyors olajcserék cseppmentes megvalósítását segíti elő.

Az Oil Drop Stop eljárásra a világpiacon komoly érdeklődés várható. Az Exon Valdez olajszállító tartályhajó 1989.03.24-i Alaszkai katasztrófája, majd a BP olajszennyezése a Mexikói-öbölben rádöbbentette a világot, hogy az olaj és az abból származó olaj termékek mennyire veszélyesek a környezetre. Az Egyesült Államokban azt is kimutatták, hogy a motorizált világban, különösen az autóiparban felhasznált motorolajok, ennek a katasztrófának a több ezerszeresével szennyezik a környezetet.

A globális piacon 37 millió tonna kenőolajat használunk fel évente, de abból csak 30 millió tonna kenőolajat gyűjtünk vissza, így a környezetünkbe 30 millió tonna kenőolaj kerül évente. Egy liter kenőolaj egy millió liter vizet tehet tönkre, ezért évente 30.000 milliárd liter vizet károsítunk.

Probléma, hogy olaj utántöltésnél a környezetbe kerül az olaj (olaj csepp) és a környezet rendkívüli mértékben szennyeződik. Az olajszennyezés megöli a növényeket, az állatokat, vizeink élőlényit és a halállományát. A fejlesztésünk segíthet orvosolni a problémát.

Az általunk vásárolt Know-how

Az olaj betöltésnél és leengedésnél egy speciális, kisméretű gyors csatlakozót használunk, ahol a környezet és az ember nem érintkezik a kenőolajjal. A helyszíni olajcserét utánfutókra szerelt berendezések (friss és fáradt olaj tartály, kompresszor, tömlők, gyors csatlakozók stb.) segítik. A zárt rendszer révén megoldható a használt olaj teljes begyűjtése, vagy a forró olaj cseréje is.

Olajcsepp stopp = Tiszta víz

Az ismert olajleeresztők nem zárt rendszerben működnek, és helyszíni olajcserékhez, például szélerőművekhez egyáltalán nincs megfelelő műszaki megoldás, továbbá az ismert bontható vagy oldható csatlakozók szerkezete viszonylag bonyolult. Legtöbbször menetes vagy bajonettzáras alkatrésszel rögzítik egymáshoz a csatlakozó két részét, így az összekapcsolás és a bontás elfordítást, csavarást igényel. A menetes csatlakozók számos fajtájának közös hibája, hogy a kötések nem oldhatók gyorsan, nagy helyigényűek. A meglévő olajleeresztőknél, betöltőknél kis méretűek az átfolyási keresztmetszetek, és nem megoldott a olaj csatlakozócső eltávolításával egyidejűleg a nyomás alatt levő cső lezárása, valamint az, hogy az olajleeresztő kisméretű legyen, és így az ne „lógjon ki” az olajleeresztő a tartályból.

A létrejövő termék és technológia új a jelenleg ismertekhez képest. A prototípus az olajiparban használható olyan műszaki megoldás, amely a környezetbarát gyors olajcserék cseppmentes megvalósítását segíti elő.

2. Vörösiszap komplex hasznosítása know-how (Red mud 1)

A Bayer-eljárás egyik mérgező mellékterméke, a vörösiszap több évtizede neuralgikus pontja a környezetvédelemnek. Az anyag hulladéktermékként keletkezik az alumínium-oxid előállítása során. Évente globálisan 120 millió tonna vörösiszap képződik, s jelenleg 2,5-3 milliárd tonna vörösiszap várja a sorsát felhasználatlanul különböző tárolókban.

A kutatás fejlesztés általános céljainak összefoglalása

Az általunk kifejlesztendő know-how csatlakozik az EU céljaihoz, innovatív, környezetbarát és integrált módszer a vörösiszapban található fémoxidok visszanyerésére, nanoszemcsékké alakítására, miközben a maradványokat felhasználja széndioxid mentes építőipari, mezőgazdaság és más célokra a termelés és értékesítés teljes értékláncán keresztül.

A know-how megalkotásakor arra törekszünk, hogy teljes mennyiségben dolgozzuk fel a vörösiszapot, hogy megszüntessük a környezetvédelmi problémát, és nagy hozzáadott értékű, fenntartható termékeket állítsunk elő a vörösiszapból, továbbá hozzájáruljunk az EU kritikusnak minősített nyersanyag-függőségének a csökkentéséhez, ásványi anyagokat biztosítsunk az alacsony szén-dioxid-kibocsátású építőanyagok számára.

3. Energiatakarékos kandalló tűztér kifejlesztése Megoldás a biomassza mellet, a füstgázok elégetésére

A háztartási kandallók alacsony hatásfokkal üzemelnek, ezért szükséges hatékonyságuk növelése. Maga az alapelv újszerűen közelíti meg a kandalló tűzterének a kialakítását, megoldást nyújtva a biomassza mellet a füstgázok elégetésére is, mellyel hozzájárul a hatékonyság növeléséhez. A rendszer többszörös hőcserélővel, ventilátorral, és légcserélővel rendelkezik, amely révén az égés paraméterei szabályozhatók, továbbá a tűztér és a rostély nanotechnológiai kutatás révén előállított bevonattal van ellátva, amely lepergeti magáról a biomassza égési hulladékokat, megelőzve a tűztér szennyeződését, a rostély eltömődését.

A tűztér prototípusának a kifejlesztése 10 százalékkal növeli a háztartási tüzelőberendezések hatásfokát, s hasonló arányban csökkenti a tüzelőanyag-felhasználást, továbbá 20%-al csökkenti a távozó füstgáz hőmérsékletét és a széndioxid-kibocsátást.