1.Folyamatosan változó törés mutatójú nanotechnológiai fénykoncentrátorok fejlesztése a napelemek hatékonyabbá tételére

A fejlesztése csatlakozik a Concentrating Photovoltaic modules using advanced technologies and cells for highest efficiencies EU kutatásához.

Lásd: https://cordis.europa.eu/project/rcn/193754_en.html

A fenntartható fejlődés követelményei szerint újrahasznosított PET palackokból fénykoncentrátorokat fogunk ipari kutatás révén kifejleszteni napelemekhez. Az ipari kutatás során nanotechnológiai anyagokból olyan fokozatosan változó törésmutatójú fénykoncentrotorok prototípusait állítjuk elő, amelyek nem érzékenyek a fény beesési szögére, s nem kell napkövető rendszer a működésükhöz. A műszaki konstrukció várható további előnye tehát, hogy kisebb mennyiségű fotovoltaikus cellát igényel, mint a napjainkban kapható napelemek, valamint független a fény irányától és képes a visszaverődő fény hasznosítására is.

Ipari kutatás várható eredménye:

Egy folyamatosan változó törésmutatójú fénykoncentrátor prototípusa, egy gyártó szerszám prototípusa, valamint egy gyártási know-how.

Várható piac:

A napelemek globális piaca. Az ipari kutatás eredményeképpen a fénykoncentrátorok a felhasználandó napelem mennyiségét a harmadára csökkentik, ennek oka, hogy a fénycsapdák a hatásfokukat 30%-al növelik, mivel a fotonok többször ütköznek a napelemekkel. Az EU által finanszírozott CPVMatch projekt a nagy koncentrációjú fotovoltaikusok gyakorlati teljesítményét közelebb hozza az elméleti határhoz. A munkánk szakmai hátterének erősítésére magyar egyetemekkel dolgozunk együtt.

2.Vékony falú, nagy méretű, nagy szilárdságú alumínium öntvények előállítása nanotechnológiai anyagok felhasználásával

A kísérleti fejlesztést kiváltó ok az volt, hogy jelenleg sem a hazai, sem a külföldi piacon nincs egybeöntött vékony falú, áttört mintájú, nagyméretű, nagy szilárdságú alumínium díszöntvények megvalósítására kidolgozott gyártástechnológia (például nagyméretű kerti bútor asztallap). Vállalatunk olyan műszaki megoldást kíván kifejleszteni, mely révén nanoanyagokkal megerősített nagyszilárdságú aluminium öntvények állíthatók elő nagy méretben. A kísérleti fejlesztés eredménye egy prototípus szerszám, egy know-how és egy nagy szilárdságú vékony falú aluminium öntvény asztallap 1600x900 mm-es méretben. A vékony fal - különösen ilyen méretben - már eleve anyagmegtakarítást eredményez, hiszen kevesebb alumínium kerül felhasználásra más vastag falú termékekhez képest. Ezzel energia megtakarításra is sor kerül, így kevesebb a káros anyag kibocsátás is. 50 tonna gyártása esetén 100.000 kg széndioxid megtakarítás várható a technológia bevezetése révén. További környezetvédelmi szempont, hogy a fémbútorok gyártása nem igényel faanyagot, így nem kell erdőket kivágni előállításukhoz (50 tonna alumínium esetén 5000 m3 fát), ennek köszönhetően tovább javul a termék széndioxid egyenlege. A technológia révé védjük az erdeinket is.